Η Τέχνη του Μακραμέ

  • Post author:
  • Post category:TRENDS
BLOG POST 8 TEXNH TOU MACRAME

Η ουσία στην τέχνη του μακραμέ κρύβεται στο γεγονός ότι οι ναυτικοί κόμποι μπορούν να δημιουργήσουν θαύματα!
Είναι αλήθεια ότι η τάση του μακραμέ, αν και θεωρείται μορφή της κλωστοϋφαντουργίας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ραπτική, κέντημα ή πλέξη, καθώς βασίζεται στην δημιουργία κόμπων κι όχι την ύφανση. Παρόλα αυτά, το στυλ που «τρένταρε» τη δεκαετία του ’70 και του ’80, έχει ήδη γυρίσει δυναμικά τα τελευταία χρόνια διακοσμώντας ένα μεγάλος εύρος αντικειμένων, από κοσμήματα και αξεσουάρ μέχρι διακοσμητικά τοίχων και κουβερλί.

Λίγο από Ιστορία

Το μακραμέ είναι μία πολύ παλιά τέχνη, της οποίας την ακριβή καταγωγή είναι δύσκολο να εντοπίσουμε. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι προήλθε από τους Άραβες που, τον 13ο αι., συνήθιζαν να φτιάχνουν διακοσμητικά υφάσματα με κρόσσια, με τα οποία διακοσμούσαν τις καμήλες και τα άλογά τους.
Με τους Μαυριτανούς η τέχνη ταξίδεψε στην Ισπανία και από εκεί στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή της έπαιξαν οι ναυτικοί οι οποίοι, με την τεχνική του μακραμέ, έφτιαχναν διακοσμητικά για τον τοίχο, αιώρες και ζώνες για να γεμίσουν το χρόνο τους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και στη συνέχεια τα πουλούσαν στα λιμάνια που έπιαναν τα καράβια τους. Με τον τρόπο αυτό, η τέχνη έφτασε στον Νέο Κόσμο και στην Κίνα!

Το μακραμέ υπήρξε πολύ αγαπητό στην βικτωριανή εποχή (1800), όπου σχεδόν κάθε σπίτι είχε μερικά διακοσμητικά εργόχειρα αυτού του τύπου. Τότε κυκλοφόρησε και το πρώτο βιβλίο με οδηγίες, το Sylvia’s Book of Macramé Lace (1882).

Αυτή η μορφή χειροτεχνίας υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένη και στις αρχές του 20ου αιώνα: πολλά χειροτεχνήματα εκείνης της εποχής, όπως κουρτίνες, γιλέκα, ζώνες και τσάντες βρίσκονται σήμερα στα μουσεία λαϊκής τέχνης της Ευρώπης.
Τα κοσμήματα μακραμέ εμφανίστηκαν ξανά τη δεκαετία του ’70 και κυρίως του ’80.

Η Τεχνική

Δύο από τους πιο βασικούς κόμπους που χρησιμοποιούνται στην τεχνική μακραμέ είναι ο «μισός κόμπος» (half knot) και ο τετράγωνος κόμπος (square knot).
Ξεκινώντας από τον μισό κόμπο, που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σχέδια, θα χρειαστούμε τέσσερις κλωστές ή κορδόνια, τα οποία θα στερεώσουμε στον πίνακά μας για να ξεκινήσουμε τους κόμπους. Για αρχή, μπορείς να επιλέξεις διαφορετικών χρωμάτων κλωστές, ώστε να ξεχωρίζονται πιο εύκολα. Οι δύο μεσαίες θα παραμείνουν σταθερές, ενώ οι δύο στις άκρες θα κάνουν τους κόμπους. Για να ξεκινήσουμε, παίρνουμε την δεξιά ακριανή κλωστή, την περνάμε πάνω από τις μεσαίες και κάτω από την αριστερή. Η αριστερή κλωστή τώρα περνά κάτω από τις μεσαίες και μέσα από την θηλιά που δημιούργησε η πρώτη. Τραβάμε ελαφρά τις δύο ακριανές κλωστές κι ο κόμπος είναι έτοιμος! Συνεχίζοντας έτσι με μεσαίους κόμπους, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πλεχτή ακολουθία, η οποία και σκέτη μπορεί να γίνει όμορφο βραχιόλι! Αν θέλουμε, προσθέτουμε χάντρες ανάμεσα στις δύο μεσαίες κλωστές, πριν κάνουμε τον κόμπο – συνηθίζεται να παρεμβαίνει μία ανά επτά κόμπους.

Ο τετράγωνος πάλι κόμπος μπορούμε να πούμε ότι είναι η συνέχεια του μισού. Κι αυτό γιατί ξεκινάμε πάλι την ίδια διαδικασία, ωστόσο στο σημείο που θα τραβούσαμε για να γίνει ο μισός κόμπος, εμείς συνεχίζουμε διαφορετικά: περνάμε την αριστερή κλωστή κάτω από τις δύο μεσαίες και πάνω από την δεξιά. Έπειτα, περνάμε την δεξιά κλωστή πάνω από τις δύο μεσαίες και μέσα από την θηλιά που έχει δημιουργηθεί, τραβάμε και ο τετράγωνος κόμπος είναι έτοιμος!

Με την τεχνική του μακραμέ, εκτός από κοσμήματα, μπορούν να φτιαχτούν και πανέμορφα διακοσμητικά, ακόμα και ολόκληρες τσάντες και άλλα αξεσουάρ.

Πηγές:
Wikipedia