Πώς να φροντίζετε τα κοσμήματά σας

post

Τα κοσμήματα είναι συχνά μια επένδυση και, για πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μεγάλη συναισθηματική αξία που συνδέεται με τα κομμάτια. Επομένως, είναι σημαντικό να φροντίσετε τα κοσμήματά σας για να βεβαιωθείτε ότι φαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου. Είτε προσπαθείτε να καθαρίσετε ένα ασημένιο δαχτυλίδι, ένα αγαπημένο μαργαριταρένιο κολιέ ή ένα χρυσό βραχιόλι, ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό και φροντίστε τα κοσμήματά σας με αυτοπεποίθηση.

Γενική φροντίδα

Ένας επαγγελματίας πρέπει να ελέγχει τακτικά τα κοσμήματα για ζημιές ή φθορές. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των κοσμημάτων σας, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για ορισμένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση:

  • Να βγάζετε τα κοσμήματά σας όταν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να τα χαράξει, να τα χτυπήσει ή να τα καταστρέψει. Για κάθε ενδεχόμενο, αφαιρέστε τα και διατηρήστε τα ασφαλή.
  • Να τα βγάζετε όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι.
  • Κρατήστε τα μακριά από χημικές ουσίες, ειδικά χλώριο. Εάν έρθουν σε επαφή με χημικά, ξεπλύνετε αμέσως με νερό.
  • Κάντε πρώτα μπάνιο και εφαρμόστε μετά τυχόν λοσιόν ή αρώματα πριν όμως βάλετε τα κοσμήματά σας. Οι οργανικοί πολύτιμοι λίθοι όπως τα μαργαριτάρια και τα οπαλ είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα οξέα, ακόμη και στον ιδρώτα.
  • Αποθηκεύστε τα ξεχωριστά, ιδανικά σε κουτί ή θήκη με μαλακή επένδυση, έτσι ώστε τα αγαπημένα σας κομμάτια να μην μπλέκονται, τρίβονται ή γδέρνουν το ένα το άλλο. Ειδικότερα, τα μαργαριτάρια πρέπει να φυλάσσονται χωριστά καθώς γδέρνονται εύκολα από σκληρούς πολύτιμους λίθους.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι αλυσίδες και τα κολιέ είναι καλά τοποθετημένα κατά την αποθήκευση για να αποφύγετε το μπλέξιμο μεταξύ τους.
  • Αφαιρέστε τα κοσμήματα κατά το μαγείρεμα και το καθάρισμα.
  • Κατά την αποθήκευση κοσμημάτων, φυλάξτε τα μακριά από το ηλιακό φως, την υπερβολική θερμότητα ή συνθήκες υγρασίας.

Καθαρισμός πολύτιμων λίθων

Οι πολύτιμοι λίθοι αγοράζονται για τη λάμψη και το χρώμα τους, οπότε είναι απαραίτητο να διατηρούνται στην καλύτερή τους μορφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους πολύτιμους λίθους καθαρίζετε και πώς να τους επαναφέρετε ώστε να δείχνουν σαν καινούργιοι.

Πολλοί χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι έχουν υποστεί επεξεργασία για να ενισχύσουν την εμφάνισή τους. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με ορισμένα προϊόντα καθαρισμού και να καταστρέψουν τα κοσμήματα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πηγαίνετε τα κοσμήματά σας σε ένα κοσμηματοπωλείο για συμβουλές.

Αν και ένας πολύτιμος λίθος μπορεί να φαίνεται σκληρός, πολλοί μπορεί να είναι ευαίσθητοι στη ζέστη. Κάθε φορά που καθαρίζετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και όχι καυτό ή βραστό νερό. Οι εγκλεισμοί εντός των πολύτιμων λίθων μπορούν να αποδυναμώσουν τη δομή τους εάν καθαριστούν επιθετικά. Οι πολύτιμοι λίθοι, όπως τα σμαράγδια που έχουν λαδωθεί για να βελτιώσουν το χρώμα, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από μηχανικό καθαρισμό όπως ατμό και καθαρισμό με υπερήχους.

Για σχεδόν όλους τους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους ο καθαρισμός με ζεστό νερό, μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού και μια μαλακή βούρτσα θα είναι περισσότερο από επαρκείς. Φροντίστε να αποφύγετε σκληρές και άκαμπτες βούρτσες. Η οδοντόβουρτσα είναι συνήθως ένα εξαιρετικό εργαλείο λόγω του μεγέθους και της ευελιξίας της κεφαλής. Εάν χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα, είναι σημαντικό να αγοράσετε μια ετικέτα με μαλακή ή εξαιρετικά μαλακή βούρτσα.

Κατά τον καθαρισμό του μαλαχίτη, χρησιμοποιήστε κρύο νερό, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στη θερμότητα και το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον πολύτιμο λίθο.

Καθαρισμός οργανικών πολύτιμων λίθων

Οι οργανικοί πολύτιμοι λίθοι όπως τα μαργαριτάρια και τα opal έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις από τους ορυκτούς πολύτιμους λίθους όπως τα ζαφείρια και τα διαμάντια. Εξαιτίας αυτού, απαιτούν και άλλες μεθόδους φροντίδας. Οι περισσότεροι οργανικοί πολύτιμοι λίθοι είναι πολύ πιο μαλακοί από τους ορυκτούς πολύτιμους λίθους και ενδέχεται να γρατσουνιστούν και να υποστούν βλάβη, εάν δεν φροντίζονται σωστά. Λόγω της χημικής τους σύνθεσης, είναι ευάλωτα σε οξέα και πολλές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα προϊόντα καθαρισμού. Αυτός ο σύντομος οδηγός θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να καταστρέψετε τα μαργαριτάρια, τα opal και τα κεχριμπαρένια κοσμήματά σας.

Πώς να καθαρίσετε κοσμήματα από μαργαριτάρια, κοράλλια και κεχριμπάρι:

Μην βυθίζετε τους πολύτιμους λίθους στο νερό. Αντ ‘αυτού, βρέξτε ένα μαλακό πανί με ζεστό νερό και τρίψτε απαλά κάθε πέτρα ξεχωριστά. Αποφύγετε να τραβήξετε τις πέτρες μέσα από το πανί, καθώς αυτό μπορεί να τεντώσει ή να καταστρέψει το κορδόνι. Εάν παραμείνει επίμονη βρωμιά σε μερικούς από τους πολύτιμους λίθους, τότε μια μαλακή βούρτσα θα πρέπει να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς. Να είστε προσεκτικοί και να προχωράτε με απαλές κινήσεις. Στεγνώστε τους πολύτιμους λίθους με ένα πανί χωρίς χνούδι. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να συσσωρευτεί στις τρύπες και δίπλα στους κόμπους προκαλώντας αποχρωματισμό. Ένα καλό φύσημα με την αναπνοή ή με το ύφασμα θα πρέπει να το αφαιρέσει. Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών για να αφαιρέσετε την υγρασία, καθώς η θερμότητα θα βλάψει τις πέτρες.

Στεγνώστε τους πολύτιμους λίθους με ένα πανί χωρίς χνούδι. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να συσσωρευτεί στις τρύπες και δίπλα στους κόμπους προκαλώντας αποχρωματισμό. Ένα καλό φύσημα με την αναπνοή ή με το ύφασμα θα πρέπει να το αφαιρέσει. Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών για να αφαιρέσετε την υγρασία, καθώς η θερμότητα θα βλάψει τις πέτρες.

Μην καθαρίζετε ποτέ με εργαλεία ατμού, βρασμού ή υπερήχων καθώς αυτά θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τους πολύτιμους λίθους.

Καθαρισμός χρυσού

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για τα χρυσά κοσμήματα να χάσουν τη λάμψη τους. Τα δακτυλικά αποτυπώματα και η καθημερινή συσσώρευση βρωμιάς μπορούν γρήγορα να θολώσουν ακόμη και τον πιο λαμπερό χρυσό. Ευτυχώς, έχουμε μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να τους δώσετε ξανά τη χαμένη λάμωη τους.

Εάν τα χρυσά κοσμήματα έχουν πολύτιμους λίθους ή μαργαριτάρια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν καθαρίζετε τα κομμάτια. Ρίξτε μια ματιά στον υπόλοιπο οδηγό για τον καλύτερο τρόπο καθαρισμού των μεμονωμένων πολύτιμων λίθων, ώστε να μην προκαλέσετε ζημιά στα κοσμήματα.

Μια λύση καθαρισμού σχεδιασμένη αποκλειστικά για κοσμήματα είναι μια ασφαλής επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε λύση προορίζεται για το σωστό πολύτιμο μέταλλο ή τον πολύτιμο λίθο. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

  • Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού πλύσης (ή άλλο ήπιο διάλυμα απολίπανσης) σε ένα χλιαρό μπολ με νερό. Οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να βλάψουν τα κοσμήματα, επομένως αποφύγετε το καυτό ή παγωμένο νερό.
  • Μουλιάστε τα κοσμήματα για δέκα λεπτά για να χαλαρώσετε τυχόν συσσώρευση ρύπων.
  • Καθαρίστε απαλά με μια μαλακή βούρτσα, όπως μια αχρησιμοποίητη οδοντόβουρτσα.
  • Φροντίστε να καθαρίσετε ολόκληρο το κόσμημα και να επιμείνετε να εισχωρήσετε σε δυσπρόσιτα μέρη του, ενώ είστε πολύ προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τα εύθραυστα μέρη των κοσμημάτων (για παράδειγμα, σε ένα σετ με πέτρες).
  • Ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού και τυχόν άλλα υπολείμματα βρωμιάς.
  • Στεγνώστε απαλά με ένα πανί χωρίς χνούδι ή αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.

Ο χρυσός είναι ένα πολύ μαλακό μέταλλο που είναι ευαίσθητο στο γδάρσιμο. Θυμηθείτε αυτό το γεγονός κατά τη διαδικασία καθαρισμού και στεγνώματος και να είστε όσο το δυνατόν πιο ήπιοι στις κινήσεις σας.

Καθαρισμός ασημιού

Το ασήμι υπόκειται σε αμαύρωση με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα θαμπά ή ακόμη και μαυρισμένα κοσμήματα. Αμαύρωση συμβαίνει όταν το ασήμι εκτίθεται σε οξυγόνο και θείο στην ατμόσφαιρα. Είναι αναπόφευκτο, αλλά ευτυχώς, δεν καταστρέφει το μέταλλο και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με καθαρισμό.

Πως να εμποδίζετε την οξείδωση:

Απλά φορώντας τα ασημένια κοσμήματά σας θα επιβραδύνετε τη διαδικασία αμαύρωσης. Το να είστε προσεκτικοί με το πώς αποθηκεύετε και φοράτε το ασήμι θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε την ταχύτητα αμαύρωσης.

  • Αφαιρέστε ασημένια δαχτυλίδια και βραχιόλια όταν πλένετε τα χέρια σας. Τα υπολείμματα από σαπούνι και gel χεριών μπορούν να οδηγήσουν σε μια θαμπή επιφάνεια.
  • Κρατήστε τα ασημένια κοσμήματα σε ξεχωριστές αεροστεγείς τσάντες.
  • Αποφύγετε τα περιβάλλοντα με υγρασία.

Ωστόσο, όταν το μέταλλο αρχίζει να φαίνεται θαμπό ή αρχίζει να μαυρίζει, είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα καθαρισμού για να κάνουμε τα κοσμήματα σαν καινούργια.

Πως να καθαρίσετε το ασήμι:

Ο απλούστερος τρόπος για να καθαρίσετε το ασήμι είναι να αγοράσετε ένα ειδικό καθαριστικό διάλυμα ή πανί. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην αγορά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον καθαρισμό του ασημιού. Τα υφάσματα καθαρισμού για ασήμι πρέπει να είναι μαλακά και να εγχέονται με αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Εάν δεν έχετε ειδικά καθαριστικά στο σπίτι σας, τότε μην φοβάστε, καθώς υπάρχουν επιλογές οικιακής χρήσης για να λάμψετε το ασήμι σας. Ένα μπολ χλιαρό νερό και μερικές σταγόνες υγρού πλύσης θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε την οξείδωση.

  • Μουλιάστε τα ασημένια κοσμήματα για δέκα λεπτά σε ένα μπολ με ζεστό νερό με μερικές σταγόνες υγρό πλύσης.
  • Τρίψτε απαλά το ασήμι με μια μαλακή, καθαρή βούρτσα.
  • Ξεπλύνετε με καθαρό, ζεστό νερό.
  • Αφήστε να στεγνώσει στον αέρα.

Για πιο επίμονη αμαύρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό ξίδι και μείγμα νερού.

  • Ανακατέψτε ίσα μέρη λευκού ξιδιού και νερού σε ένα μπολ.
  • Μουλιάστε μια καθαρή οδοντόβουρτσα στο διάλυμα και βουρτσίστε απαλά τις πληγείσες περιοχές από ασήμι.
  • Σηκώστε και αφήστε να στεγνώσει στον αέρα.

UK NAJ – National Association of Jewellers